Bulvár hírek - Eurovíziós Dalfesztivál - Kialakult a döntő mezőnye

Kialakult a 27-es döntő mezőnye a bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, miután a csütörtöki második elődöntőből újabb tíz előadó jutott a szombati fináléba. Utóbbiba a magyar Csemer Boglárka Boggie már kedden bekerült. 
A csütörtök esti elődöntő 17 résztvevőjéből döntőbe jutott a litván duó, Monika Linkyté és Vaidas Baumila a This Time című dallal, a montenegrói Knez (Adio), a norvég páros, Morland és Debrah Scarlett (A Monster Like Me), az izraeli Nadav Guedj (Golden Boy), a lett Aminata (Love Injected), az azeri Elnur Huseynov (Hour of the Wolf), a svéd Mans Zelmerlöw (Heroes), a ciprusi John Karajannisz (One Thing I Should Have Done), a szlovén Maraaya (Here for You), valamint a lengyel Monika Kuszynska (In the Name of Love).
A Wiener Stadthalléban tízezer néző előtt zajlott az elődöntő, amely a legmodernebb technikát, fényt, hangot és színpadi lehetőségeket vonultatta fel.
Talán a legjobb produkciót a végső győzelemre is esélyesnek tartott svéd énekes, Mans Zelmerlöw nyújtotta, aki rendkívül látványos, fekete-fehér és vörös fényekre, valamint animációra épülő vizuállal tette teljessé színpadi show-ját. Szintén kiemelkedő volt a lett énekesnő, Aminata, aki szokatlan, modern elektronikus zenei alapokra énekelt különleges hangon. Az azeri Elnur Huseynov 2008-ban már képviselte hazáját a dalfesztiválon, akkor egy duó tagjaként, a montenegrói Knez dalának egyik szerzője, Zeljko Joksimovic énekesként 2004-ben volt 2. helyezett, 2012-ben pedig 3. A szlovén dal egyik szerzője, Charlie Mason tavaly győztes számot írt Conchita Wurstnak, idén a szerb Bojana Stamenov dalával is döntős, és 2014-ben Radics Gigi dalának szerzői között is szerepelt A Dalban.
A tíz továbbjutó úgy alakult ki, hogy egyrészt az érintett országok, valamint a kiemeltként eleve döntősök közül Németország, Olaszország, az Egyesült Királyság és Ausztrália részéről pontozott egy ötfős szakmai zsűri (ez még szerdán este megtörtént), másrészt az utolsó dal elhangzása után negyedórán keresztül a tévénézők szavazhattak a verseny applikációján, telefonon és/vagy sms-ben. A kettő kombinációja adta ki a tíz továbbjutót; az egyes országok szavazói nem voksolhatnak saját fellépőjükre.
A korábbi, keddi elődöntőből a Magyarországot képviselő Csemer Boglárka Boggie által előadott Wars For Nothing című dal mellett bekerült a fináléba az örmény Genealogy és a Face the Shadow, a belga Loic Nottet (Rhythm Inside), a görög Maria-Elena Kirjaku (One Last Breath), az észt Elina Born és Stig Rasta (Goodbye to Yesterday), a szerb Bojana Stamenov (Beauty Never Lies), az orosz Polina Gagarina (A Million Voices), az albán Elhaida Dani (I'm Alive), a román Voltaj (De la capat), valamint a grúz Nina Sublatti (Warrior).
A 27-es finálénak kiemeltként tagja az Egyesült Királyság (Electro Velvet - a dal címe: Still In Love With You), Franciaország (Lisa Angell - N'oubliez pas), Olaszország (Il Volo - Grande amore), a házigazda, tavalyi győztes Ausztria (The Makemakes - I Am Yours), Spanyolország (Edurne - Amanecer), Németország (Ann Sophie - Black Smoke) és az idei eurovíziós jubileum alkalmából a dalfesztivál eddigi nagy külső szurkolója, Ausztrália (Guy Sebastian - Tonight Again). A versenyre idén 85 országból 1550 újságíró akkreditálta magát, a rendezvényen mintegy nyolcszáz főből álló biztonsági és kiszolgáló személyzet dolgozik, és ugyanannyi önkéntes segíti a résztvevőket. Tavaly a világ 45 országában 195 millióan kísérték figyelemmel az Eurovíziós Dalfesztivált, amely az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) által szervezett verseny. Idén 40 ország képviselői vesznek részt Bécsben; a verseny szabályai szerint mindig az előző évi győztes ország a rendező, tavaly Koppenhágában Conchita Wurst osztrák énekes nyert Rise Like A Phoenix című dalával.
MTI