Wolf Katit cserbenhagyta Európa

Hová tűntek a Wolf Katira adott felvidéki voksok?

Sikerben reménykedtünk, csúfos kudarc lett a vége. Wolf Katit lepontozta Európa, pedig erről az énekesnő igazán nem tehetett. Vajon mi vezethetett el odáig, hogy a több százezres magyar kisebbséggel rendelkező Szlovákiából egyetlen pontot sem kapott Magyarország?
Nagyjából a negyedik ország szavazása után eldőlt: ezúttal sem osztott nekünk lapot Európa. Természetesen már az komoly előrelépésnek számított, hogy Wolf Kati a döntőig jutott (Ádok Zoli két éve elbukott az elődöntőben, tavaly pedig senkit sem indítottunk), és produkcióját látva egyértelműen ki lehet jelenteni, mindent megtett a sikerért. A bökkenő mindössze annyi, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál messze nem a teljesítmények valós értékeléséről szól. Az hosszú évek óta köztudott, hogy a rendezvény nem a szakma csúcsa, igazi karriert senki sem futott be ennek köszönhetően, a média évről évre mégis felkarolja, hogy egy hét erejéig erről szóljanak a hírek.
Az eddig rendezett 56 fesztiválon sosem termett magyar babér (igaz, csak töredékén volt magyar induló), Rúzsa Magdi 9. helyezése abszolút csúcsnak számított, idén azonban a szakma, a sajtó és a fogadóirodák elhitették velünk, hogy Wolf Kati túlszárnyalhatja elődeit. A várakozásokat azonban nem igazolta az élet. A pontozásos rendszer eleve nem túl igazságos, hiszen baráti népek, illetve azok az országok, ahol jelentős kisebbség él, erős az átszavazás. Így a Szovjetunió volt tagállamai például komoly háttértámogatást élveznek, Magyarország pedig mint tudjuk, nem erős diplomáciai képességeiről híres.
A Kárpát-medence országaiban az elmúlt években azért számíthattunk. A határontúli magyarok ezúttal is megtették a tőlük telhetőt, az erdélyiek 7, a vajdaságiak 8, a kárpátaljaiak 4, a burgenlandiak pedig 2ponttal jutalmazták Wolf Katit. Köszönet érte. Egyedül Szlovákia lógott ki a sorból, és a felvidéki magyarokat ismerve a nulla pont felért egy leforrázással. A pontos választ feltehetőleg sosem tudjuk meg, azt azonban nehéz elhinni, hogy a többszázezres magyarság ne támogatta volna a magyar jelöltet. Egyes hírek szerint egyszerű a magyarázata a nulla pontnak: a szlovák mobilszolgáltató tegnap este blokkolta azokat az sms-eket, amelyeket az ország területén élő magyarok Wolf Katira szerettek volna küldeni.
Természetesen nem ezen múlott a magyar lány szereplése, mindenestre elgondolkoztató, miért nem tudunk sikeresek lenni ebben az egyébként nem túl erős mezőnyben. A minta adott, határozottan látszik, milyen produkciók kaszálnak Európa-szerte. Lemásolni nem lehet olyan nehéz. Ha pedig direkt ellene megyünk, akkor mi értelme ebben a mezőnyben megmérettetni magunkat?
Wolf Kati